Inspiración

Inspiración

Flamenco concert met gitaar, zang, dans en percussie.

Welkom, beste liefhebbers van de kunsten, in de verbluffende wereld van “INSPIRACIÓN”, waar passie en ritme samensmelten in een grenzeloze viering van de ziel van flamenco.
Maak kennis met deze schitterende groep, een dynamische mix van jong talent en ervaren meesters die samen een onvergetelijke ervaring beloven

Eer aan de rijke tradities van flamenco

Patricio Grande, een virtuoos op de flamencogitaar, is een opkomend talent wiens vurige spel de diepste emoties ontwaakt met elke aanslag.

Cécile Evrot en Lidia Rodriguez, onze gracieuze zangeressen, zijn rijzende sterren in de flamencowereld. Hun stemmen, die doen denken aan betoverende sirenen, raken het hart en verheffen de geest.

In de dans verwelkomen we Nina Peréz, een expressieve jonge danseres wiens bewegingen spreken met de geest van flamenco, elke stap een verhaal op zich. En niet te vergeten, Ramón León Matías, onze meesterpercussionist, wiens ervaren handen het ritmische hart van flamenco doen kloppen en elke uitvoering tot leven brengen.

Samen vormen zij “INSPIRACIÓN”, een internationaal gezelschap dat niet alleen de rijke tradities van flamenco eert, maar ook nieuwe wegen verkent in de expressie van passie, kracht en schoonheid.

Praktische info

Laat je meevoeren door hun betoverende optredens en laat “INSPIRACIÓN” je hart en ziel veroveren met hun onvergetelijke uitvoeringen. 

Concertduur: 2x 45 min. of 1x 1u20

Muzikanten:

  • Patricio Grande: flamencogitaar (België)
  • Lidia Rodriguez: zang (Spanje)
  • Cécile Evrot: zang (Frankrijk)
  • Léa Llinares: dans (Frankrijk)
  • Nina Pérez: dans (Spanje)
  • Ramón León Matías: percussie (Spanje)

Bij dit ensemble is het ook mogelijk om “INSPIRACIÓN TRIO” te boeken, een flamenco-concert met 3 muzikanten.

Biografieën muzikanten

Biografie Patricio Grande (gitarist)

Patricio Grande begon zijn gitaarstudies op 7-jarige leeftijd aan de Muziekacademie van Sint-Jans-Molenbeek. Op 18-jarige leeftijd verdiepte hij zich in flamencogitaar onder begeleiding van Antonio Segura. Op 19-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium van Bergen, waar hij klassieke gitaar studeerde bij de gerenommeerde Braziliaanse maestro Odaïr Assad, en in 2009 behaalde hij zijn masterdiploma.

Tijdens zijn opleiding had Patricio de gelegenheid om masterclasses te volgen bij verschillende gerenommeerde klassieke en flamencogitaristen, waaronder Gerardo Nuñez, Manolo Franco, Scott Tennant, Camarón de Pitita en Paco Fernandez.

In zijn professionele carrière heeft Patricio het podium gedeeld met tal van gerenommeerde artiesten uit België, Frankrijk en Spanje. Enkele van deze opmerkelijke samenwerkingen omvatten David Bastidas, Javi Gomez, Carlos Piñana, Farruquito, Juan Paredes, Cecile Evrot, Yurentz Bermudez, David Perez, Maria Marin, Cristina Hall, Inès Rubio, Lorena Oliva, Isaac Barbero, Antonio Paz, Jose Ligero, Esteban Murillo, Marisol Valderrama, Antonio Martinez, Alex Otero, Federico Ordoñez, Sofia Yero, Torre de Montijo en Elena La Grulla.

Momenteel is Patricio een actieve gitaarleraar in conservatorium van Brussel en treedt hij op in verschillende projecten. Zijn primaire focus ligt op zijn eigen flamencoprojecten en tal van tablao-optredens.

Biografie Cécile Evrot (zangeres)

Voor Cécile Evrot, pianiste van opleiding, was haar ontmoeting met flamenco op vijftienjarige leeftijd een echte openbaring. Ze wendde zich instinctief tot zang, die ze eerst enkele jaren autodidactisch bestudeerde. Daarna ging ze in Spanje studeren bij José Mendez (Jerez) en Juan José Amador (Sevilla) en ontwikkelde ze haar ervaring in de begeleiding van baile bij Carmen Ledesma en Pilar Montoya “La Faraona”.
Tijdens een verblijf in Sevilla in 2014 ontmoette ze de legendarische cantaor Juan Peña El Lebrijano, die haar meester zou worden en met wie ze een zeer sterke relatie zou opbouwen die haar benadering van zang tot op de dag van vandaag voedt.

Kunstenares met vele gezichten (ze is ook actrice en schrijft haar eigen liedjes), Cécile Evrot werkt vandaag de dag samen met erkende artiesten van de Franse en Europese flamencoscene. Bovendien geeft ze les bij verschillende verenigingen en biedt ze een gevoelige en onbevangen benadering van cante, met plezier en respect voor de fundamentele waarden van flamenco.

Biografie Lidia Rodriguez (zangeres)

Lidia Rodríguez González, geboren in Paradas (Sevilla) in 1997, is een uitstekende flamencozangeres met een uitgebreide en diverse opleiding. Ze begon haar opleiding op 13-jarige leeftijd en sinds haar 18e wijdt ze zich professioneel aan de flamenco.
Ze is opgeleid aan de Cristina Heeren Foundation, het “Cristóbal de Morales” Conservatorium in Sevillaen studeert momenteel voor een hogere graad in flamencozang  aan het “Rafael Orozco” Conservatorium in Cordoba. Ze heeft ook een diploma lager onderwijs met als hoofdvak muziek van de Universiteit van Sevilla.
In haar artistieke carrière heeft ze deelgenomen aan talrijke flamenco-evenementen en -festivals, zoals het Circuito Andaluz de Peñas Flamencas, de Bienal de Flamenco en la Provincia de la Diputación de Sevilla, het Festival del Mostachón Joven de Utrera, enz. Ze ontving verschillende prijzen, waaronder de Eerste Prijs “Manuel Mairena” in de nationale competitie Antonio Mairena, de Eerste Speciale Prijs voor de Colombiana in de Nationale Competitie van Cantes de Ida y Vuelta de Marchena, en de Speciale Jonge Prijs in de Competitie van de Soleá de Alcalá.

Haar academische opleiding omvat het Professional Degree in Cante Flamenco aan het “Cristóbal de Morales” Conservatorium in Sevilla, het Diploma in Basisonderwijs met als hoofdvak Muziek van de Universiteit van Sevilla, en ze studeert momenteel het Advanced Degree in Cante Flamenco aan het “Rafael Orozco” Conservatorium in Cordoba. Ze heeft ook een Master in Flamencologie behaald aan de ESMUC. Met een gedegen opleiding en een uitmuntende artistieke carrière is Lidia Rodríguez een prominente figuur in de wereld van de flamenco.

Op het heden is ze de de hoofd flamenco zangeres van Orquesta Sinfonica Flamenca de Espana.

Biografie Léa Llinares (danseres)
Léa Llinares, geboren in Frankrijk, is een gerenommeerde flamencodanseres die bekendstaat om haar uitzonderlijke carrière en bijdragen aan de flamenco. Op 18-jarige leeftijd, na jaren van klassieke en Spaanse dansopleiding, ontdekt zij flamenco via de flamenco-scholen in Toulouse. Deze ontmoeting met flamenco leidt haar snel naar Andalusië, waar ze zich onderdompelt in de flamencocultuur.

In 2011 vestigt Léa zich in Sevilla om haar opleiding te verdiepen aan de Fundación de Arte Flamenco Cristina Heeren. Onder leiding van grote maestros zoals Ana Morales, Javier Baron, El Choro, en vooral Milagros Mengibar, verfijnt ze haar kunst en ontvangt ze in 2012 een studiebeurs van de Fundación Cristina Heeren, wat haar praktijk en techniek versterkt. Tegelijkertijd ontwikkelt ze haar podiumervaring met regelmatige optredens in tablaos. In 2014 valt ze op als solodanseres tijdens het festival « Passe ton Bach d’abord ». Ze creëert haar eerste solovoorstelling, « No Me Ha Dejado », met de muzikanten Kiko Ruiz, Alberto Garcia, en Juan Manuel Cortes. Haar aanwezigheid wordt ook opgemerkt als gastartiest voor de compagnie « Retorno Flamenco » met de voorstelling « Cruzando el Puente » tijdens het Festival d’Arte Flamenco de Mont de Marsan in 2015. Ze werkt ook samen met de Bordeaux-groep Nicolas Saez Sextet voor verschillende voorstellingen, waaronder « De Allí Paca », « En mi sitio », en « Encuentro » in 2024.

In 2016 valt Léa op in de voorstelling « VivenciAs » tijdens de Rencontres Flamenco et Andaloues d’Albi. Ze werkt ook samen met de compagnie van Vicente Pradal voor de voorstellingen « Del Flamenco a Lorca » en « Medianoche », en treedt solistisch op tijdens het Festival Arte Flamenco de Mont de Marsan. Het jaar daarop is ze finalist van de wedstrijd « Talento de Baile 2017 », georganiseerd door de Fundación Cristina Heeren in samenwerking met het Instituto Andaluz del Flamenco in de Sala Compañia de Jerez. In 2017 creëert ze ook de voorstelling « Desvelo ».

In augustus 2019 wordt Léa uitgenodigd voor het prestigieuze Festival de Baalbeck in Libanon, waar ze het podium deelt met gerenommeerde artiesten zoals Omar Bashir, Jahida Wehbe, en Melchior Campos. In 2020 verkent ze nieuwe mogelijkheden door flamenco te combineren met elektronische muziek samen met de multi-instrumentalist Alex Carrasco. Dit project resulteert in de creatie van « Opalo Project » in 2021. Léa Llinares blijft de wereld van flamenco verrijken met haar innovatieve creaties en boeiende optredens, waarmee ze haar plek bevestigt als een vooraanstaande artiest op de hedendaagse flamencoscène.

Biografie Nina Pérez (danseres)

Nina Pérez zette haar eerste danspasjes op 4-jarige leeftijd in het zonnige zuiden van Spanje om samen met haar neven en nichten de Sevillanas te kunnen dansen. Sindsdien groeit ze op in de muzikale flamencowereld van haar ouders Ana Ramón en Antonio Pérez Martin en ontdekt ze haar eigen talenten.
Op 17-jarige leeftijd wint Nina de Eerste Prijs van de “Internationale Flamencowedstrijd” in Antwerpen. Om zich verder te vervolmaken vertrekt Nina in 2007 naar Sevilla, om flamenco te studeren bij “Acadamia Manuel Betanzos” en “Escuela Ados de Angel Atienza” met verschillende gastdocenten zoals: Mercedes Ruiz, Belen Maya, Rafaela Carrasco, Javier Latorre, La Truco, Isabel Bayon, Angelita Vargas, Carmen Ledesma, Alicia Marquez , Adela Campallo, Rafael Campallo,  Andres Peña , Pilar Ogalla , Pastora Galvan, La Choni, David Perez, Saray de Los Reyes, Rocio Molina…

Ondertussen legde ze vele contacten en voegt Nina Pérez zich regelmatig bij professionele gerenommeerde artiesten uit Spanje. Zo werkte ze reeds samen met Antonio Molina “El Choro”, Miguel Angel Heredia, Gabriel de la Tomasa, Javier Rivera, Javier Flores, Luis Amador, Juan Campallo… Tijdens het prestigieuze “Festival de Flamenco” te Jerez volgde Nina een Masterclass bij choreograaf Javier La Torre. Hierbij kreeg ze de kans om samen op het podium te staan op het Festival van Jerez 2010.

Nina Pérez staat ondertussen bekend als een zeer elegante, vrouwelijke danseres met een heel persoonlijke interpretatie en uitstraling. Haar dans heeft de sierlijkheid van de Sevillaanse school gecombineerd met het speelse ritme van Jerez. Ze heeft ook vele prachtige choreografieën gemaakt voor verschillende internationale projecten.

Speciale artistieke medewerking aan tv-programma’s zoals:
Vlaanderen Boven, Afrit 9, Sketch à Gogo met Stany Crets en Peter van den Begin, Man Bijt Hond, Witte Raven, F.C. de Kampioenen, Tomtesterom, Villa Vanthilt, Vlaanderen Muziekland, de Vlaamse Tien om te Zien, de Dinsdagshow, Oudejaarsavond Peter Live Show, de Wereld van Kaatje, KETNET, Familie, Masterchef.

Biografie Ramón León Matías (percussionist)

Ramón León Matías, geboren in Antwerpen en zoon van Andalusiërs van Cadiz en sinds 2004 wonend in Roeselare, is sinds zijn acht jaar gebeten door het flamencovirus. Hij liet geen enkele percussiegelegenheid aan zijn neus voorbijgaan (plaatselijke stages in Jerez de la Frontera, San Lucar De Barrameda Cadiz met Geraldo Nuñez, muziekseminaries in Madrid Amor De Dios, Barcelona Taller de Musics, Granada en Sevilla, lessen van Cepillo, Salvador Matías, Bartolo de Cadíz en deelname aan verschillende flamenco festivals en zigeunerfeesten in Spanje.
Zijn aangeboren gevoel voor ritme is voor niemand onbekend en zijn passie hiervoor heeft hem gedreven tot het intensief benaderen van de verschillende ´palos´ (muziekstijlen) in de tak van de pure flamenco.
Ook andere muziekgenres zoals pop, rock, salsa, jazz en reggae zijn hem niet vreemd en hij heeft een ruime ervaring als muziekbegeleider.
Hij heeft reeds de eer gehad om volgende muzikanten, zangers en dansers te begeleiden:

  • Flamencogitaristen
    Eduardo Rebollar, Gerardo Núñez, Juan Antonio De Jerez, Juan Ramón ´El Caro´, ´Chicuelo´, José Toral, José Luis Montón, Vincente Cortés, José Luis Domínguez, Juan Bautista, Michel Gillain, Antonio Segura, Jan De Preter, José Cortés, Mario Cortés, Enrique de Melchor, Wannes Van de Velde, Rafael Sanchez, Patricio Grande, ….
  • Zangers en zangeressen
    Chano Lobato, Miguel Poveda, Rafael de Utrera, Roto, Antonio Paz, Amparo Cortés, Inma González, José Cortés en Alberto García, Asunción de cordoba, Jose Ligero, Lidia Rodriguez, Cecile Evrot,…
  • Dansers en danseressen
    Carmen Cortés, Javier Latorre, Isabel Pelea, Kuky, Antonio Martínez, Sofía Yero, Torre de Montijo, Ana Ramón, Julián Martín, Javier Romero, Eva Mendéz, Silvia Cabeza, Manuel Gutierrez, Mara Martínez, Marisol Velderama, Susana Vazquez, Nina Perez, …

Gerealiseerde projecten:
Sumari proyect (José Toral), La Traviatta, Dranouter Festival (Amparo Cortés), Sfinx Festival (Javier la Torre), Polé Polé (flamenco puro), Juana la loca (Eva Moreno), Tablao Flamenco Al-Andalus Alicante (Spanje), Tablao Flamenco ‘El Cordobés’ (Spanje), tournee met Amparo Cortés in Noorwegen en Praag, opname CD 2004 Enrique de Melchor, Serge Dacosse Band, opname CD in Duitsland José Toral, opname CD Amparo Cortés, opname CD Serge Dacosse, Glasford Band, Académie Internationale d´Eté de Wallonie – Neufchâteau Saison 2003/04/05/06, Jeunesses Musicales Saison 2005/06, Soniquete (Jazz-Flamenco), la niña de las coles (Cordoba Spanje), voorprogramma Tomatito (Deurne 2005), Hommage Wannes Van de Velde (2009), voorprogramma Niña Pastori (Brussel 2012), Dani Klein (Vaya con Dios), Maurane, Iva Bittová, Marianne Aya Omac (Brussel, november 2012), Flamenco de Flandes (2015), Orquesta Flamenca ARTE2, Flamenco “Proyecto “Inspiración”, …