HOME     intro     bios     events     video     fotos     pers       facebook     contact  
 
 
foto   Nina Pérez
Nina Pérez zette haar eerste danspasjes op 4-jarige leeftijd in het zonnige zuiden van Spanje om samen met haar neven en nichten de Sevillanas te kunnen dansen. Sindsdien groeit ze op in de muzikale flamencowereld van haar ouders en ontdekt ze haar eigen talenten.
Haar moeder, flamencodanseres Ana Ramón  richtte in 1985 de allereerste erkende Flamencoschool “Peña Al Andalus” op  in Vlaanderen waarvan zij tot heden nog steeds artistiek directrice van is.    Haar vader Antonio Pérez Martin, een rasechte Andalusiër, die vooral zijn Spaanse cultuur hier in België vertegenwoordigt via vele Flamenco activiteiten.
Flamenco is altijd sterk aanwezig geweest in haar omgeving en opvoeding, maar pas op haar veertiende werd Nina echt gebeten door de flamencomicrobe waarna een jarenlange studie van liefde, discipline en passie begon.
Op 17-jarige leeftijd wint Nina de Eerste Prijs van de “Internationale Flamencowedstrijd” in Antwerpen waardoor ze voor het eerst langere tijd in Sevilla lessen volgt. Vervolgens specialiseert ze zich verder bij de grootmeesters van Flamenco in de meest belangrijke flamencocentra van Sevilla, Jerez en Madrid.
Om zich verder te vervolmaken vertrekt Nina in 2007 voor een jaar naar Sevilla, om flamenco te studeren in Triana, dé eeuwenoude flamencowijk van Sevilla. Daar volgde ze dagelijks les bij “Acadamia Manuel Betanzos” en “Escuela Ados de Angel Atienza” met verschillende gastdocenten zoals: Mercedes Ruiz, Belen Maya, Rafaela Carrasco, Javier Latorre, La Truco, Isabel Bayon, Angelita Vargas, Carmen Ledesma, Alicia Marquez , Adela Campallo, Rafael Campallo,  Andres Peña , Pilar Ogalla , Pastora Galvan, La Choni, Saray de Los Reyes, Rocio Molina...
Ondertussen legde ze vele contacten en sindsdien voegt Nina Pérez zich regelmatig bij professionele gerenommeerde artiesten uit Spanje. Zo werkte ze reeds samen met Antonio Molina “El Choro”, Miguel Angel Heredia, Gabriel de la Tomasa, Javier Rivera, Javier Flores, Luis Amador, Juan Campallo… Tijdens het prestigieuze "Festival de Flamenco" te Jerez volgde Nina een Masterclass bij choreograaf Javier La Torre. Hierbij kreeg ze de kans om samen op het podium te staan  op het Festival van Jerez 2010.
Nina Pérez staat ondertussen bekend als een zeer elegante, vrouwelijke danseres met een heel persoonlijke interpretatie en uitstraling. Haar dans heeft de sierlijkheid van de Sevillaanse school gecombineerd met het speelse ritme van Jerez.  Ze heeft reeds ook vele prachtige choreografieën gemaakt voor verschillende internationale projecten.
Samen met haar groot voorbeeld, haar moeder Ana Ramón, heeft ze een eigen Companie opgericht, waarin ze  de pure authentieke Flamenco aan bod laten komen, maar alsook Klassiek Spaans met castagnetten, Bata de cola en waaiers en moderne Flamenco Fusion. Jaarlijks organiseren zij de populaire Fiesta Flamenca , een dansrecital met alle leerlingen van beginners tot vergevorderden. Alsook het Flamenco Festival van Antwerpen met topartiesten uit Spanje.
Met een didactische opleiding en kennis van de vele flamencostijlen is ze ondertussen  zeer actief als docente, choreografe en danseres en heeft ze de artistieke leiding van het project "Flamenco kids" in het flamencocentrum Peña Al Andalus. Graag geeft ze het flamencovirus door aan alle leeftijden en met veel passie en enthousiasme geeft ze wekelijkse lessen in haar eigen Flamencoschool te Antwerpen.


Tot op vandaag keert Nina Pérez  terug naar haar Andalusische roots om zich verder te verdiepen in deze boeiende levensstijl "Flamenco". Flamenco is meer dan muziek en dans, het is een manier van leven. Het is een wereld van echte emoties: van  passie en temperament, van vreugde , afscheid en verdriet. Dat weet Nina Pérez telkens eerlijk naar voren te brengen….  Zowel tijdens haar lessen als op het podium.
   
Speciale artistieke medewerking aan tv-programma’s zoals :
Vlaanderen Boven,  Afrit 9,  Sketch à Gogo met Stany Crets en Peter van den Begin, Man Bijt Hond, Witte Raven, F.C. de Kampioenen, Familie, Tomtesterom, Villa Vanthilt, Vlaanderen Muziekland, de Vlaamse Tien om te Zien, de Dinsdagshow, Oudejaarsavond Peter Live Show, de Wereld van Kaatje, KETNET..
   
Verder ook nog: Modeshows voor de Modeacademie Antwerpen, jaarlijks optreden met Ballet Clasico Español, wintertournee met Symfonisch orkest van Breda, theatertournee met Belle Perez,  zomertournee met Tom Waes, de eerste Flamenco flashmobs in België…
   

Keerpunt  in juni 2012
Na 25 jaar hard werken winnen Ana Ramón, Antonio Pérez Martin en Nina Pérez de prestigieuze prijs "PREMIO NACIONAL DE FLAMENCO" , uitgereikt door de CATEDRA DE FLAMENCOLOGIA in JEREZ DE LA FRONTERA voor “de beste Flamenco verspreiding in het buitenland”.  Een hele eer voor dans en cultuur in België!
 
 
 
 
 
 
 
  
     BIOS  foto