HOME      intro     bios     events     video     fotos     pers       facebook     contact  
     english     
 
Flamenco de Flandes
 
foto   foto  
Antonio Paz en Ramon León Matias
zijn twee in België geboren, flamenco muzikanten die hun leven, werk en afkomst samenballen in één spannend flamenco spektakel. Ze brengen hiermee een ode aan deze Zuid-Spaanse volksmuziek en aan hun ouders die opgroeiden in het broeierige berglandschap van Andalusië.

De schitterende teksten en muziek die Antonio Paz schreef, bevatten zowel elementen van de zuivere, authentieke als de hedendaagse flamenco. De nummers worden gebracht in een uitgebreide bezetting waarin verbazend ook de diepte in de zang van Esteban Murillo, die ontzettend rijp klinkt in zijn prille jeugd. Bailaora Shara heeft de magische sleutel begrepen van de nachten van Sevilla en Nina Pérez danst met een inkeer die wonderwel kan uitbarsten in een magistrale voetpercussie afgelijnd met verfijnde sensuele bewegingen. Uiterst vrouwelijk, maar met een bijna mannelijke kracht. Opvallend is ook dat er soms gekozen wordt voor bijna vergeten vormen van flamenco, zoals de Zambra en de Balada, die lang geleden gebracht werden door de romanceros, zoals Lorca het nog zei.
Als men me zou vragen om nu in enkele woorden te vatten wat de essentie is van deze flamenco ‘in ballingschap’ – Flamenco de Flandes – dan zou ik zeggen dat hij schichten van duende jaagt door het merg. Ontketeningen van subtiele energie en vreugde, gekoppeld aan een mysterieuze pijn. Dit is waarover het gaat. Het essentiële dubbelgevoel van de echte flamenco. Om dit te kunnen moet men niet met vliegtuig aankomen uit Sevilla of prijken op de superaffiches. Dit gevoel schuilt in het hart en men draagt het overal mee. Ook doorheen Flandes en nog veel verder. Flamenco past in de ziel van reizigers en nomaden. Van zwervers in de ruimte maar ook in de tijd die de echo’s van een ver verleden doen klinken in het nieuwe nu. Zoals Flamenco de Flandes dit doet met kracht en gevoel.
 
Ivo Hermans
 
 
foto
  
     BIOS  foto